kan jij leven in het nu?

Kan jij leven in het nu en is dit eigenlijk wel mogelijk? Die vraag spookt zo nu en dan wel eens door mijn hoofd. Het antwoord op die vraag die in mij leeft is “nee”.  We kunnen genieten van alle momenten in het nu (go with the flow) maar tegelijkertijd is er altijd een verleden en een toekomst. In het nu leven wordt je niet gegeven, omdat momenten je niet gegeven worden maar er gewoon zijn in het moment. Ze zijn er gewoon. Je kan ook niet gelukkig worden, je kunt alleen maar gelukkig zijn. Het is niet een gevoel wat je krijgt maar het is een gevoel wat al in jou aanwezig is. Zo is het ook met leven in het nu. Het is er en je kan het niet ontvangen.

Waar ik soms over val is dat gezegd wordt dat je altijd moet genieten van het hier en nu. Kan dat dan? Kan je leven en altijd maar genieten? Bestaat het leven dan alleen maar uit genieten of onderdrukken we dan iets anders in onszelf. Elke dag bestaat uit vele momenten die zich aandienen. We moeten nu eenmaal ook veel dingen in het leven en heel veel momenten op de dag leven we ook niet vanuit ons bewustzijn. En als je niet bewust bent, geniet je dan wel? We moeten eten koken en het huis opruimen, we moeten de kinderen verzorgen en er moet gewerkt worden om brood op de plank te krijgen. We moeten ons wassen en aankleden. En als je dat de hele dag mindfull en in aanwezigheid van bewustzijn doet dan kan je daar zeker van genieten. Maar hoe vaak doen we dingen terwijl onze gedachten eigenlijk ergens anders zijn. Zo kan je bijvoorbeeld in de ochtend gaan douchen en met je gedachten al op je werk zijn om een planning te maken voor de komende werkdag. Leef je dan in het nu? Nee, je leeft dan eigenlijk al in de toekomst.kan jij leven in het nu

Vanuit die gedachten kunnen dan verwachtingen ontstaan over hoe de dag gaat lopen en veelal leidt dat tot teleurstellingen omdat je controle wil uitoefenen op de dag die komen gaat. De teleurstelling die je ervaart als je verwachtingen niet uitkomen is iets waar ieder mens weer anders mee omgaat. Maar hoe je ook reageert het doet je niet gelukkig zijn!

Hoeveel momenten op een dag zijn er nu echt om in het nu van te genieten? Je voelt je rot, je hebt de griep of je bent verkouden. Je kinderen zijn druk en reageren hun rotdag op je af. Je kan een dierbare verloren zijn, je kan gepest worden of iemand heeft iets naars tegen je gezegd. Je relatie kan in een dip zitten, of erger nog; De relatie kan net verbroken zijn. Zo zijn er legio voorbeelden te noemen die je mag ervaren op een dag die niet positief bijdragen aan het geluk en het genieten in het moment. Door te roepen dat je in het nu moet leven en daarvan moet genieten zeg je eigenlijk dat het andere er niet mag zijn. Het is in wezen een afwijzing naar jezelf door jezelf constant maar op te leggen dat je in het nu moet genieten van alles wat zich in het moment aandient. Projecteer je dit gevoel op anderen dan kan je zelfs de ander een “complex” aanpraat. Je hebt dan geen respect voor de worsteling die de ander ervaart en het getuigd van weinig empathie.

Eigenlijk kan je zeggen dat in het nu leven een bijna onmogelijke taak is en zeker als daar het woord genieten bij komt. Misschien moeten we dus maar stoppen met het leven en het genieten in het nu want wellicht is dat geheel onmogelijk. Het zal op momenten zeker kunnen maar het is gewoonweg niet vol te houden dit op ieder moment van de dag te willen.kan jij leven in het nu?

Ons brein kan het namelijk ook niet aan omdat ons brein er altijd ervaringen uit het verleden bij haalt. We vergelijken namelijk altijd situaties met herinneringen uit het verleden en soms is dit zelfs zeer functioneel. Elke beslissing die we nemen in het nu heeft namelijk raakvlakken met het verleden die bepaald welke beslissing we in het nu maken.

Als we het dus hebben over het genieten en het leven in het nu laten we dan beginnen om het genieten weg te laten en te leven in het nu. Duik in je verdriet, je pijn en je eenzaamheid als die zich aandienen. Zie het, voel het en ervaar het. Pas dan is er ook weer ruimte om te genieten. Want aan je verdriet, pijn en eenzaamheid zijn ook mooie en goede herinneringen gekoppeld. Je kan pijn hebben van de relatie die stuk is gegaan omdat je partner vreemd ging maar ook in die relatie waren mooie momenten. Je kan problemen ervaren met je ouders maar die problemen waren er niet altijd. Door juist naar die pijn te gaan kom je als vanzelf ook uit bij de mooie tijd die er ook was. Loop je weg voor die pijn dan zullen ook de mooie herinneringen zich niet aandienen met als gevolg dat je die pijn blijft voeden en dat zal aan je blijven trekken. Het brein heeft een mechanisme wat ons constant voorziet van gedachten en herinneringen met het verschil dat je zelf de kracht hebt om die gedachten te beïnvloeden.

kan jij leven in het nu? Als er alleen het nu is wat is dat dan? Is dat vandaag, dit uur, deze minuut? En is er dan wel een verleden en een toekomst? Waar is de grens van, hier is het verleden en hier is de toekomst en hier is het nu. Tijdens dit schrijven is er namelijk al een verleden, een heden en een toekomst waarin zich van alles aandient. Dit schrijven confronteert mij met het verleden, daar leer ik van, ik zet dit om naar een gedachte in het nu en zoek naar de woorden die ik in de toekomst nog ga schrijven. Dit geeft eigenlijk al aan dat het bijna onmogelijk is om in het nu te leven. Het gaat als een stroom namelijk de hele tijd maar door.
Nog een voorbeeld. He gaat mediteren en je krijgt dorst of je moet plassen. Damn, daar gaat het nu want in het nu wilde je mediteren en in stilte zijn.
Verleden, heden en toekomst zijn constant met elkaar verweven. Ik kan plannen maken in het nu voor over een jaar en dat helemaal visueel hebben. Ik kan met mijn herinnering terug naar het verleden en het in het nu die herinnering helemaal herbeleven. Die momenten komen en gaan en daarin wordt niets mij gegeven. Het is er namelijk al. Natuurlijk wil ik ook genieten van het leven maar ik ben een mens die net als jij emoties heeft en de duizenden gedachten die we hebben kunnen de emoties versterken of verzwakken. Verzwakken kunnen we ook wel onderdrukken noemen (soms zelfs vluchten) omdat we de emotie niet willen voelen. We kunnen er niet aan voorbij gaan dat ze er zijn maar wat wel kan is er vrede mee hebben. Elke emotie mag gezien en aangeraakt worden. En geloof het of niet, dat is niet altijd genieten en geeft niet altijd een gelukkig gevoel. Wat het wel is, dat noemen we bewustzijn en daarin mogen we beseffen dakan jij leven in het nu?t alles mag stromen en dat alles er mag zijn. Zo ervaar ik steeds meer dat alles al in mij aanwezig is. Het verleden, het heden en de toekomst. Of ik nu verdrietig ben of blij, depressief of intens gelukkig. Al deze emoties en gevoelens zitten in mij. Je kan ze niet ontvangen in het moment omdat het er al is. De aandacht die je er aan geeft bepaald hoe je in het leven staat omdat wat je aandacht geeft groeit. Leef je in pijn met af een toe een gelukkig moment of leef je vanuit geluk en laat je toe dat ook de pijn er mag zijn. De keuze is aan jou. Kijk naar je verleden, voel in het nu wat het met je doet en bepaal dan wat je er in de toekomst mee wil…

Peter Molenkamp